Halkokankaan asukasyhdistys ry:n kotisivut
Halkokankaan asukasyhdistys ry
nyt halkokangas yhdistys yhteystiedot
HALKOKANGAS
TERVETULOA HALKOKANKAALLE!

Halkokankaan viihtyisä asuinalue sijaitsee Petäjävedellä, n. 1,5 km päässä kunnan keskustasta.

Petäjävesi on pieni keskisuomalainen maalaiskunta n. 30 km Jyväskylästä. Petäjävesi sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä niin Jyväskylään, Keuruulle, Multialle, Korpilahdelle, Jämsänkoskelle kuin Jämsäänkin.

Halkokangas nousi kukoistukseensa vuonna 2009 järjestetyn omakotitalonäyttelyn myötä. Muutama vuosi ennen omakotitalonäyttelyä alueelle tehtiin asemakaava, jonka myötä Halkokankaalle kaavoitettiin mm. kevyen liikenteen väylä ja virkistysalueita. Ennen tätä alueella oli 15 rakennettua omakotitonttia ja asemakaavassa hyödynnettiinkin olemassaolevia tieyhteyksiä.


Millainen on Halkokangas?

Halkokangas koostuu vanhemman asutuskannan (15 taloa) lisäksi ykkös- ja kakkosalueesta, joille on tehty asemakaava 2000-luvun alussa. Halkokangas 1 muodostuu käytännöstä omakotitalonäyttelyalueesta (Hemmintie, Metsäraitti, Mäntyraitti) ja valtaosa taloista on rakennettu näyttelyvuonna 2009. Halkokangas 2 on kaavoitettu samaan aikaan omakotitalonäytteyalueen kanssa, mutta tontit on myyty vasta näyttelyn jälkeen. Halkokangas 3 -alue on jo kaavoitettu ja alueen suunnittelu on parhaillaan käynnissä; kolmosalue tulee sijoittumaan kahden aiemman alueen välittömään läheisyyteen.

Alueelta löytyy oma leikkipuisto osoitteesta Korpiraitti 47. Halkokankaan alueen välittömässä läheisyydessä on Kettulanvuoren valaistu kuntorata sekä frisbeegolfrata. Talvella hiihtoladut lähtevät ihan asutusalueen nurkalta.

Halkokankaan alue on maastoltaan luonnonläheinen. Ennen asemakaavan laatimista paikalla on ollut suurimmaksi osaksi metsää sekä suoalueita. Halkokankaan metsäalueet ovat olleet hyviä hiihtomaastoja ja mahdollistaneet luonnossa liikkumisen keskustan liepeillä. Esimerkiksi vielä 80-luvulla Halkokankaan ja Kettulanvuoren monimuotoisessa maastossa on kierrellyt opetustauluin varustettu luontopolku.

Halkokankaan kakkosalueelta eteenpäin on ollut aiemmin kaatopaikka, vielä 90-luvulla kaatopaikka on ollut toiminnassa. Nykyisin kaatopaikka on paketoituna ja maisemoituna, eikä asemakaavastakaan löydy enää kaatopaikka-merkintää.


Asuminen Halkokankaalla

Halkokankaalla voit asua omassa rauhassa isohkolla tontilla, mutta naapurit ja palvelut ovat silti lähellä. Petäjäveden keskusta palveluineen sijaitsee 1,5 km päässä, eikä matka Jyväskyläänkään ole pitkä.

Petäjäveden keskustaan hurauttaa nopeasti autolla valtatie 23:n kautta. Jalkaisin matka taittuu keskustaan joko Kettulanvuoren ulkoilualueen kautta (frisbeegolfradan poikki) tai rauhaisan hiekkatien kautta Kettulantietä pitkin. Vaikka valtatie 23 (Keuruu-Jyväskylä) kulkeekin suhteellisen lähellä Halkokankaan asuinaluetta, maasto suojaa aluetta erinomaisesti liikenteen melulta.

Koska Halkokankaan alueella parikymmentä taloa ykkösalueelle rakennettiin yhtä aikaa omakotitalonäyttelyyn, on alueen yhteisöllisyys aivan omalla tasollaan. Vuonna 2012 perustettu Halkokankaan asukasyhdistys onkin yksi hyvä esimerkki alueen yhteisöllisyydestä ja yhteenkuuluvuudesta.

Alueen tontit on kaavoitettu kohtuullisen suuriksi (pääosin n. 2000-3000 m2). Suuri tonttikoko mahdollistaa alueen säilymisen luonnonläheisenä; lisäksi suurista tonteista tuntuu olevan kysyntää.


Omakotitalonäyttely

Vuoden 2009 omakotitalonäyttely koostui 28 tontista ja näyttelyssä esiteltiin yhteensä 19 kohdetta. Näistä 13 oli eri talotehtaiden ja rakennusliikkeiden malleja. Lisäksi kaksi kohdetta oli ns. rakenteellisesti avoimina, joka mahdollisti kävijöille tutustumisen rakentamisen eri vaiheisiin.

Näyttelyyn tutustui kaikkiaan kesällä 2009 yli 18 000 vierailijaa. Näyttelyvieraista n. 21 % piti Petäjävettä potentiaalisena asuinkuntana.

Halkokankaan omakotitalonäyttely oli ensimmäinen omakotitalonäyttely Suomessa; sen jälkeen samalla konseptilla on järjestetty näyttelyt Kangasniemellä, Hirvensalmella sekä Lapinlahdessa.

Omakotitalonäyttely valittiin vuoden 2009 keskisuomalaiseksi markkinointiteoksi. Lisäksi näyttely ylsi pronssisijalle Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailun Vuoden markkinointituote –sarjassa.